Ekspres De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B

Ekspres ciśnieniowy De'Longhi 1450W wytwarzający ciśnienie o mocy 15 Bar. Posiada funkcje: Automatyczne czyszczenie, Automatyczne odkamienianie, Spienianie mleka. Możliwa regulacja: Moc kawy
4,7
752 opinie
Darmowa wysyłka
Wysyłka w 1 dzień

De'Longhi Magnifica S ECAM22.110.B - Pytania i odpowiedzi

Zastanawiasz się jak poprawnie użytkować zakupiony produkt? Porady na forum naszych ekspertów w mig rozwieją Twoje wątpliwości! Pytania i Odpowiedzi pomogą użytkownikom serwisu w poprawnym korzystaniu i cieszeniu się z nowo zakupionych produktów.
programowanie wyłaczenia
Jak zaprogramować wyłączenie ekspresu po 3 godzinach
To pytanie nie ma odpowiedzi. Bądź pierwszy!
trzeszczenie podczas zaparzania
Nowy express trzeszczy podczas zaparzania i jest głośny czy ten model taki jest czy to może jakaś wada fabryczna, od nowości zrobiłem może 10 kaw przez ostatnie 2 tygodnie?
To pytanie nie ma odpowiedzi. Bądź pierwszy!
Gorąca woda
Czy jest możliwość zaparzenia gorącej wody np.zeby nie włączać czajnika?
Producent
Witamy serdecznie,
Temperatura wody w ciśnieniowych ekspresy do kawy waha się w przedziale 88 - 96 stopni C. Przy wylocie może być nawet o kilka stopni chłodniejsza w zależności, np. od temperatury zewnętrznej, czy nagrzania układu zaparzającego. Temperatura wody w procesie zaparzania wpływa znacznie na jakość i smak kawy. Zbyt wysoka (>96°C) spowoduje, że kawa będzie przepalona i gorzka w smaku, natomiast zbyt niska spowoduje, że smak będzie kwaśny i rozwodniony.

Z uwagi na powyższe, w ekspresie do kawy nie jest możliwe przygotowanie wrzątku. Woda otrzymana z dyszy jest dedykowana do zaparzenia np. zielonej herbaty.
Pozdrawiamy.
Nie



Pojemnik na mleko
Nie ma pojemnika na mleko jak zaparzyć capu ino
Producent
Witamy serdecznie,
Model ten posiada dyszę do manualnego spieniania mleka. Aby spienić mleko do cappuccino czy latte macchiato należy wlać mleko do szklanki lub stalowego dzbanka i zanurzyć je delikatnie pod dyszą. Wyrzutem pary mleko zostanie spienione i podgrzane. Przygotowanie kaw mlecznych takich jak caffelatte, cappuccino oraz latte macchiato jest możliwe poprzez odpowiednie spienienie mleka adekwatne dla danego rodzaju kawy i dopasowaniu proporcji mleka oraz kawy.
Pozdrawiamy.
Programowanie ilości wody
Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość zaprogramowania dowolnej ilości wody podawanej dla 1 dużej kawy tzn czy jest jakieś odgórne ograniczenie?

Chciałbym za pomocą tego przycisku (1 duża kawa) otrzymać ok 250ml kawy (typowy kubek). Podczas programowania ekspres sam przerywa nalewanie wody po osiągnięciu ok 160ml chociaż kontrolka programowania nadal pulsuje czyli jest w trybie programowania - wg instrukcji powinien przerwać nalewanie po wciśnięciu programowanego przycisku. Troche mnie to niepokoi poniewaz instrukcja nie podaje odgórnego ograniczenia.
Producent
Witamy serdecznie,

Ekspres ECAM 22.110 posiada możliwość zaprogramowania wielkości kawy w zakresie 40 ml - 180 ml. Warto zwrócić uwagę, że przyciski kaw pojedynczych i podwójnych są ze sobą zintegrowane. Zaprogramowanie przycisku dużej pojedynczej filiżanki np. na maksymalną wartość 180 ml sprawi, że wybierając podwójną kawę ekspres przygotuje napar o pojemności 360 ml i odwrotnie czyli programując podwójne duże filiżanki na wartość 360 ml, po wybraniu pojedynczej dużej filiżanki ekspres zrobi kawę 180 ml. Aby przeprogramować wielkość kawy należy wcisnąć i trzymać wciśnięty przycisk, który chcemy przeprogramować, tak długo, dopóki lampka kontrolna nie zacznie migać, ekspres rozpocznie nalewanie kawy. W tym momencie należy zwolnić przycisk. Ponownie nacisnąć przycisk jak tylko filiżanka zostanie napełniona odpowiednią ilością.

Mamy nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne.
Pozdrawiamy serdecznie!
Spienianie mleka
Chciałbym się dowiedzieć jak ekspres 22.110.B radzi sobie ze spienieniem mleka do przygotowania kaw mlecznych.
Czy zastosowany w tym modelu spieniacz jest wystarczający żeby odpowiednio spienić mleko do przygotowania np. cappuccino czy latte macchiato ?
Dodatkowo jak wygląda żywotność tego spieniacza? Jest awaryjny, czy dobrze spienia mleko przy dłuższym użytkowaniu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Za 4 miesiące miną 2 lata od kiedy zakupiłem ten ekspres. Odpukać żadnych problemów. Spienia mleko rzekłbym standardowo czyli robi co do niego należy. Żadnych fajerwerków. Wcześniej używałem kolbowych ekspresów Saeco i nie widzę znaczącej różnicy. Po prostu jest ok. Pomimo,że jestem naprawdę wymagającym klientem (czasem drobiazgi mnie irytują) ten ekspres mogę szczerze polecić.
Gorąca czekolada
Czy można za pomocą tego ekspresu zrobić także gorącą czekoladę?
Producent
Witamy,
W swojej ofercie posiadamy modele, które mają funkcję umożliwiającą przygotowanie gorącej czekolady w dedykowanym dzbanku. Ekspres ECAM 22.110.B nie został w nią wyposażony. W związku z tym, nie należy wsypywać kakao lub czekolady do pojemników w ekspresie. W przypadku chęci przygotowania czekolady bądź kakao, zalecamy najpierw przygotowanie samego spienionego gorącego mleka oraz dosypanie do niego kakao/czekolady w proszku bezpośrednio do filiżanki/szklanki.
Pozdrawiamy.
ilość gram
Mam jeszcze jedno pytanie:
jaka jest max ilości mocy kawy? Zakładam że jest to podawane w ilości gram zmielonej kawy, która przy espresso jest mocna a przy dużej czarnej jest słabsza ze względu na większą ilość wody?
To mój pierwszy ekspres tego typu stąd moje pytanie, ponieważ zależy mi przede wszystkim na otrzymaniu mocnego i smacznego espresso.
Pozdrawiam.
De'Longhi Polska pisze:

Smak zaparzonej kawy zależy od czynników takich jak: rodzaj kawy (odmiana, stopień wypalania), grubość zmielonego ziarna, ilość zmielonej kawy oraz ilość wody.

Poniżej przesyłamy wpływ danych ustawień ekspresu na smak/intensywność kawy:

1) Zmieniając wielkość kawy zmianie ulega ilość wody. Robiąc dużą kawę przygotowany napój będzie słabszy, niż robiąc małą kawę przy tym samym ustawieniu mocy.
2) Zmieniając moc kawy zmianie ulega ilość zmielonej kawy. Przy tym samym ustawieniu wielkości kawy, zmieniając jej moc przygotujemy kawę słabszą lub mocniejszą.
3) Zmieniając ustawienia młynka regulujemy stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona, tym bardziej intensywna (pokrętło do regulacji stopnia zmielenia kawy znajduję się wewnątrz pojemnika na kawę ziarnistą).
Aczkolwiek dalej nie wiem ile automat mieli gram kawy na jedną porcję przy ustawieniu maksymalnym :)
Który ekspres?
Moglibyście doradzić czy lepszy będzie ten ekspres czy model 23.210? Bo nie wiem jaka jest różnica m.in. w jakości wykonania, głośności i innych rzeczach..
Producent
Witamy,
Wymienione modele różnią się wyłącznie wyglądem zewnętrznym oraz ustawieniem regulacji mocy kawy. ECAM23.210 posiada 5 poziomów ustawień mocy, natomiast ECAM22.110 jest wyposażony w pokrętło, które umożliwia płynną regulację. Pozostałe parametry techniczne obu modeli są identyczne.
Pozdrawiamy.
Max moc kawy.
Czy ten ekspres jest w stanie zrobić mocne espresso? Takie którego nie da się wypić w postaci dużego kubka bo byłoby za mocne?

Rozważam zakup tego ekspresu w calu picia z rana kawy, która da mi mocnego kopa na cały dzień :)
Producent
Witamy,
Model ECAM22.110 ma możliwość przygotowania mocnego espresso. Warto zwrócić uwagę, że smak zaparzonej kawy zależy od czynników takich jak: rodzaj kawy (odmiana, stopień wypalania), grubość zmielonego ziarna, ilość zmielonej kawy oraz ilość wody.

Poniżej przesyłamy wpływ danych ustawień ekspresu na smak/intensywność kawy:

1) Zmieniając wielkość kawy zmianie ulega ilość wody. Robiąc dużą kawę przygotowany napój będzie słabszy, niż robiąc małą kawę przy tym samym ustawieniu mocy.
2) Zmieniając moc kawy zmianie ulega ilość zmielonej kawy. Przy tym samym ustawieniu wielkości kawy, zmieniając jej moc przygotujemy kawę słabszą lub mocniejszą.
3) Zmieniając ustawienia młynka regulujemy stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona, tym bardziej intensywna (pokrętło do regulacji stopnia zmielenia kawy znajduję się wewnątrz pojemnika na kawę ziarnistą).
Pozdrawiamy.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Teraz już rozumiem schemat działania, aczkolwiek.. jeżeli robię na ekspresie podwójne espresso (nie dużą czarną) to wtedy jest to dokładnie podwójne espresso o takiej samej mocy jak pojedyncze, czy robi się słabsze przez ilość wody i lepiej nalać 2x pojedyncze?
Jeszcze jedno pytanie: jest jakaś różnica między modelem czarnym a srebrnym? Mam na myśli osadzanie się brudu, kurzu, rysowanie etc.

Produkty rekomendowane